Gyengénlátó Változat

Információk a gönyűi szúnyoggyérítésekről

Tisztelt Gönyűiek!

 

A településen tapasztalható szúnyoginvázió miatt az önkormányzat - a központi gyérítések kiegészítésére - melegködös szúnyoggyérítést rendelt június 29-ére, szombatra.

Az aktuális szúnyoggyérítések ütemterve településünkön:

dátum
eljárás
pótnapok
megjegyzések
június 29. szombat
földi kémiai - melegködös
VI.30., VII.1.
önkormányzati gyérítés
július 2., kedd
földi kémiai – ULV
VII.3., VII.4.
központi gyérítés
július 4., csütörtök
légi kémiai – légi kijuttatás
VII.5., VII.6.
központi gyérítés

A katasztrófavédelem által koordinált központi védekezés legutóbbi, teljesített gyérítése június 27-én éjjel (csütörtök/péntek) történt meg, ez ULV technológiával történt, amely hő hozzáadása nélkül, szabad szemmel csak kis mértékben érzékelhető permetfelhőt bocsát ki, nem jár „köddel”.

A katasztrófavédelem tájékoztatója az alábbiak szerint jellemzi a kétféle gyérítési eljárást: „A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet melegködképzéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos. A másik lehetőség az ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák.”

(forrás: https://www.katasztrofavedelem.hu/41/szunyoggyerites )

E-mail

Légszennyezettségi adatok

1970.01.01. 01:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 0 0
NO2 0 0
NOx 0 0
O3 0 0
NO 0 -
Szélirány Nincs adat
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

További oldalak